Jdi na obsah Jdi na menu

Mount McKinley

 Mount McKinley nebo Denali na Aljašce je nejvyšší hora v Severní Americe s výškou 6194 metrů. Hora leží v centru národního parku Denali. V ruštině zní název hory Balšaja Gora (Большая Гора).

Hora se nachází v centrální části pohoří Alaska Range které vyplňuje jižní část centrální Aljašky. Našli byste ho přibližně 210 km severozápadně od Anchorage a 250 km jihozápadně od Fairbanks. Vrchol leží přibližně 56 km od nejbližší silnice.

Hora je díky své zeměpisné šířce proslulá nesmírně chladným počasím a vysokou pravděpodobností výskytu výškové nemoci při výstupu. Mount McKinley je obecně znám také jako Denali, což v místním indiánském jazyce skupiny Athapascan znamená „vysoká“. Tento název je také v současně době státem Aljaška uznáván jako úřední. První pokus o výstup na Mount McKinley učinil soudce James Wickersham v roce 1903, cestou přes ledovec Peters Glacier a Severní stěnu (North Face), nyní známou jako Wickershamova stěna (Wickersham Wall). Tato cesta je však vysoce nebezpečná díky množství lavin a do roku 1963 ji nikdo nepřekonal.
mount-mckinley-ak112.jpgalaska-mount-mckinley.jpg